dimarts, de desembre 11, 2007

Pedrolo portat al cinema

Dia 23. Avui El Periódico de Catalunya informa que una de les obres de referència de Manuel de Pedrolo El mecanoscrit del segon origen serà portada al cinema, després que el productor Tono Folguera i el seu soci, Carles Porta, hagin aconseguit de la família la cessió dels drets de l'obra. Els productors hauran de complir la condició sine qua non que va imposar l'escriptor: que el film sigui rodat en català. Encara no hi ha data pel rodatge perquè tot just s'està buscant guionista. Ha costat molts anys que Adelais de Pedrolo s'avingués a cedir els drets, perquè el mateix autor havia quedat molt desencantat de les versions cinematogràfiques de les seves obres, especialment de l'adaptació que TV3 va fer de la narració de la supervivència fantàstica de l'Alba i en Dídac. Esperem que hi hagi millor sort en aquesta ocasió. De moment, a la web de la Fundació Pedrolo no s'ha penjat la notícia de l'acord.

divendres, de novembre 16, 2007

Recerca científica i ficció a Terrassa


Dia 22. Recullo en format de post un comentari que he rebut al meu darrer apunt a la bitàcola. M'informen que aquest diumenge dia 18, a les dotze del migdia, a la seu del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (Rambla Egara, 270. Terrassa) els investigadors en física Jordi José i Manuel Moreno, especialistes en temes de ciència ficció, impartiran una conferència per explicar les relacions que s’estableixen entre la ciència produïda als grans centres de recerca, com el CERN, i la ciència ficció o la literatura fantàstica. Aquesta xerrada s'inclou en el marc de la programació d'actes del cicle "El mNACTEC aparador del CERN", dins de la Setmana de la Ciència 2007. El CERN és la Organització Europea per la Investigació Nuclear i està ubicada a Suïssa, en una ciutat pròxima a França. El CERN, fundat el 1954 per 12 països europeus -l'Estat espanyol s'hi va incorporar més tard-, és el major laboratori d'investigació en física de particules de tot el món.

Els autors de la conferència passaran revista a les pors irracionals derivades de la recerca científica. L’acte arrencarà amb les "monster movies" dels anys 50 i desembocarà en el risc de generar microforats negres al laboratori.

A la una, al mateix Museu, s'ha organitzat un taller familiar que combina l’experimentació amb la tecnologia actual. Inclou una visita virtual a les Salines de Gerri de la Sal i l’obtenció de la sal a partir del reflector Scheffler de La terrassa del Sol i una degustació d’un petit tast solar.

divendres, de novembre 09, 2007

Ciència i ficció a l'estany

Dia 21. Coincidint amb la Setmana de la Ciència 2007, l'Ajuntament de Banyoles ha aprofitat l'espai de la biblioteca municipal per exposar un seguit de cartells realitzats pels alumnes dels instituts d'educació secundària sobre el món de la ciència-ficció. Aquesta mostra de cartells, que va començar el passat dia 5, està acompanyada de llibres, música, cinema i revistes a l'entorn d'aquesta temàtica i, més especialment, sobre la representació gràfica dels éssers extraterrestres en els llibres al llarg de la història. L'exposició és gratuïta i estarà oberta fins al 19 de novembre. Podeu aprofitar per conèixer aquest fantàstic municipi, capital del Pla de l'Estany, on es concentren històries mitològiques com les del monstre de l'estany o el poder màgic de les goges de les Estunes (les fades del bosc de les Estunes).

divendres, d’octubre 26, 2007

Ciència-ficció musicada


Dia 20. El Teatre Zorrilla de Badalona ha programat pel 9 de novembre a les nou del vespre una insòlita sessió de ciència-ficció musicada. El badaloní Ismael Dueñas presentarà al teatre municipal -conegut a la ciutat com "la bombonera" per les seves dimensions- un espectacle audiovisual basat en el film de Fritz Lang Metròpolis (1927) considerat el primer film de ciència-ficcio de la història del cinema. Dueñas ha composat la música del muntatge, a més de ser-ne el director i el pianista. En escena, tocant en directe a peu de pantalla, l'acompanyaran alguns dels millors músics del panorama jazz català del moment: el també badaloní David Xirgu a la bateria, Giulia Valle al contrabaix i Laia Cagigal a la veu i l'electrònica. L'espectacle que il·lustra la visió futurista de com serien les grans ciutats segons el genial director alemany combinarà la improvisació amb escenes de la pel·lícula. El preu de les entrades és de 14 euros i si no vaig errat es poden comprar per Servicaixa.

dimecres, d’octubre 24, 2007

Robòtica a Girona


Dia 19. La Universitat de Girona i la Casa de la Cultura de la Diputació de Girona clouen demà dijous, 25 d'octubre, a les vuit del vespre un cicle de conferències de divulgació científica sobre la Intel·ligència artificial i la robòtica que té lloc a les instal·lacions de la Casa de la Cultura (Plaça de l'Hospital, 6 de Girona). El cicle ha constat de quatre conferències quinzenals d'entrada lliure que es van encetar el 27 de setembre. La conferència de demà està dedicada a un món, el dels robots, que té una llarga tradició en el món de la ciència-ficció, i es titula «Robots humanoides: un camí llarg i tortuós». Carlos Balaguer serà l'encarregat d'explicar com la robòtica humanoide va néixer en els anys 70 del segle XX de la mà de diverses universitats japoneses, però va obtenir l'impuls necessari en els 80 amb la irrupció de capital privat. El Japó es va convertir, així, en líder mundial dels robots humanoides, posició que continua ostentant avui. El desenvolupament definitiu va ser possible gràcies al programa governamental HRP (Humanoid Robot Program). Balaguer és Catedràtic d'Enginyeria de Sistemes i Automàtica de la Universitat Carlos III de Madrid i coordina el grup RoboticsLab i és coordinador de la Xarxa Nacional de Robòtica.

dijous, d’octubre 11, 2007

Més sobre la trobada de Vilanova

Dia 18. Avui El Punt publica a la secció de Punt de Vista de les edicions de les comarques de Barcelona un article curt de Pere Agramunt sobre la Trobada de ciència-ficció que va tenir lloc a Vilanova i la Geltrú organitzada pel Foment Vilanoví. És una de les poques referències que he pogut trobar a la premsa d'aquesta trobada.

dimarts, d’octubre 09, 2007

Vilanova i la Geltrú, capital de la ciència-ficció


Dia 17. Amb retard, coses de la vida i de la feina, us explico que aquest dissabte va tenir lloc a Vilanova i la Geltrú la segona trobada de ciència-ficció en llengua catalana. La primera es va fer justament fa deu anys i va servir perquè es formés la Societat Catalana de Ciència-ficció i fantasia. La diada, organitzada pel Foment Vilanoví, va servir per revisar com ha canviat el panorama de la ciència-ficció en català al país en aquests deu anys. A hores d'ara no us puc pas dir quines van ser les conclusions, però dubto que fossin massa alentadores, si tenim en compte l'escassedat d'obra publicada i, sobretot, l'inexistència de material audiovisual, imprescindible en aquest segle. L'encontre va servir per retre homenatge als escriptors, pocs, que fan ciència-ficció en català i també va servir a la junta de l'associació per avançar que esgoten mandat i que toca renovar els càrrecs. Miraré de saber-ne més coses i poder explicar com va anar tot plegat. Si algú pot aportar alguna informació que no dubti en deixar-la a la secció de comentaris.

dimarts, de setembre 25, 2007

La pedra Nefolita i l'Etapa Groga


Dia 16. Ja és al carrer el novè número de la revista gràfica l'Etapa Groga, que només es pot obtenir per Internet demanant la subscripció (sense cap cost) a l'adreça etapagroga@ya.com. En aquest número l'il·lustrador i escriptor Miquel Rof ens parla de la Nefolita, la pedra núvol. Els orígens d'aquest descobriment científic, englobat en la basta cultura abúrica, es troba a Rotterdam, a la segona meitat del segle XVII. En el seu relat, trenat a partir de la basta documentació que és a mans del badaloní Rof, ens explica com el mineral levita a partir de l'aplicació d'energia elèctrica. Tanmateix clou aquesta apassionant història fent esment de diversos descobriments arqueològics que fan suposar que la pedra en qüestió té 15.000 anys d'antiguitat. No us avanço més novetats. Demaneu l'Etapa Groga. I si voleu saber més sobre la cultura abúrica demaneu-li que us faci arribar els vuit números anteriors.

divendres, de setembre 14, 2007

Llibre presentat

Dia 15. Un dels lectors del bloc em demanava en el darrer post que us informés sobre com havia anat la presentació del llibre de Daniel Closa Blocs de Ciències. Sembla que la presentació va anar prou bé, segons el que narra Carme Pla al seu bloc de les Terres de l'Ebre. Si cliqueu l'enllaç accedireu directament al comentari de la presentació i a un seguit d'enllaços que us permetran, entre altres coses, veure on line el vídeo la presentació de l'acte. A aquest vídeo també hi podeu accedir mitjançant el bloc de la Bilbioteca Municipal de Roquetes. Un bloc poc usual per a una biblioteca i que està molt ben pensat. Perquè després hi hagi qui critiqui lo sud...

dimecres, d’agost 29, 2007

El perquè de tot plegat


Dia 14. Aquests últims dies m'estic adonant, potser la resta ja ho sabíeu, que el món universitari és el que està actuant com a aglutinador de tot allò que fa referència a la paraciència i, evidentment, a la ciència en si mateixa. Si ahir apuntava la tasca de la UPC en el camp de la ciència-ficció, avui us escric per apuntar la iniciativa d'una altra universitat, la Rovira i Virgili de Tarragona en col·laboració amb l'Ebresfera. Serà en el marc de la Biblioteca Municipal de Roquetes (Terres de l'Ebre) que el blocaire ebrenc Daniel Closa presentarà un llibre el pròxim 31 d'agost amb preguntes i respostes científiques sobre fets que formen part de la nostra vida quotidiana i del nostre entorn. Respostes a preguntes que potser no ens hem fet com: per què la xocolata ens agrada tant? i d'altres que fugen una mica del nostre dia a dia com: què tenen a veure els vampirs amb el càncer? El llibre l'edita la pròpia universitat, té un preu de venda de 12,50 euros (IVA inclòs) i es pot comprar directament a la plana web de la universitat. També podeu anar al bloc Centpeus per fer un tast de les coses que explica Closa al seu llibre, titulat Blocs de ciència. De fet, l'origen del llibre es troba en els apunts d'aquesta ciència de les petites i grans coses que Closa recull al seu bloc, tal com explica el creador del Bauen bloc. En aquestes explicacions científiques hi ha la llavor del que després es pot arribar a convertir en fantasia...

dimarts, d’agost 28, 2007

Ciència-ficció a la universitat


Dia 13. Fa dies que no escric perquè el cert és que costa, malauradament, trobar temes relacionats amb la ciència-ficció i la nostra llengua. És una símptoma més que la cultura d'aquest país no està gens normalitzada. Sigui com vulgui, gràcies pels comentaris rebuts que m'animem a continuar la recerca de continguts que poder oferir. Avui aquest viatge em porta fins a la Universitat Politècnica de Catalunya, l'UPC, que s'ha convertit en un bastió de la ciència-ficció. A la UPC disposen fins i tot d'una pàgina web monogràfica sobre el tema, on expliquen els recursos que la universitat disposa a l'entorn del gènere fantàstic que, expliquen, s'està fent un lloc en la matèria curricular «com un element que complementa i consolida la formació científica i humanística». Una de les activitats que destaca especialment és la convocatòria del Premi UPC de narracions inèdites de ciència-ficció. El certamen està obert a totes aquelles obres que siguin publicades en una d'aquestes quatre llengües: català, castellà, anglès i francès, cosa que obre un enorme ventall de possibilitats als participants. El premi és sucós: 6.000 euros i l'obra publicada per Edicions B. A més, a les bases del concurs s'obra l'opció a dues mencions especials de 1.500 euros cadascuna. Si voleu participar us heu d'afanyar, el termini d'entrega d'originals acaba el 14 de setembre. Les bases les podeu consultar punxant aquí o anant a la web de la UPC.

dijous, de juliol 12, 2007

Memòria prohibida, novel·la a la xarxa


Dia 12. En la meva recerca de continguts de ciència-ficció en català em trobo una agradable sorpresa a la xarxa: és l'obra Memòria prohibida del mataroní Jordi Domènech Arnau, escrita el setembre de 2003. Una novel·la de 28 capítols ambientada en l'any 9074 i editada sota els termes de la llicència de Creative Commons, és a dir, de lliure accés per a tothom. L'obra intenta, com explica el seu autor al pròleg, desenvolupar la resposta a la pregunta: què passaria si canviéssim alguna regla fonamental del món? Una obra amb un bon fonament científic que planteja, fins i tot, un enigma numèric. De fet, a banda dels capítols hi ha un apartat de gràfics amb uns complicats esquemes d'un nau espaial. Una obra llarga, on tot el relacionat amb la física i l'espai marquen el tempo. Una novel·la de ciència-ficció que estaria bé poder llegir en paper!

dimecres, de juliol 11, 2007

El mite de Rosswell



Dia 10. Aquest cap de setmana la ciutat nord-americana de Rosswell ha celebrat el seu cap de setmana alienígena, segons publicava fa poc El Periódico, tot recordant que el 1947 es va estendre el rumor que havia caigut pels entorns un platet volador amb la seva tripulació. En un primer moment l'exèrcit estadounidenc va reconèixer la troballa, però després es va contradir i va afirmar que el que s'havia trobat era una sonda meteorològica. Potser mai se sabrà la veritat -malgrat que hi ha qui anuncia que un dia d'aquests es desvetllaran els contactes secrets dels humans amb els ET-, però el cert és que el que va passar a Nou Mèxic va obrir la veda a tota mena de teories pròpies d'Expediente X. Tot plegat encara es va embolicar un xic més quan dècades més tard es va fer circular un vídeo amb la suposada autòpsia als homenets verds, que després es va revelar com a un muntatge. No deixa de ser una idea suggeridora, motor de la ciència-ficció durant dècades, el contacte amb espècimens d'altres planetes. Aprofitant l'aniversari rosswellenc us recomano que feu mans i mànigues per trobar la sèrie Abducidos de la factoria Dreamworks de Steven Spielberg, que es ven en un paquet que recull els deu capítols de la mini sèrie. Quedareu enganxats a les cadires. A partir de l'incident de Rosswell, la sèrie repassa la vida de tres famílies durant quatre generacions, que pateixen abduccions constants.

dilluns, de juliol 09, 2007

Un espai per publicar a la xarxa

Dia 9. Segur que hi ha moltes altres webs per l'estil, però rebo informació de JoEscric.com, un portal d'Internet fill de la Fundació Cabana, que ja ha publicat més de 3.000 obres a la xarxa de 500 autors diferents. Diuen els seus creadors que aquest portal creat el 2002 és per la quantia d'obra publicada un referent a la xarxa de l'obra literària escrita en català. Pel que ens convé, destacar que disposa d'un apartat específic dedicat a la novela de ciència-ficció prou interessant. Entre les darreres novetats incorporades al seu fons on-line hi ha precisament una obra d'aquest gènere, la titulada La Reina, obra del manresà Josep Maria Repullés Pey, un relat de ficció ambientat a Egipte. Si teniu coses per publicar, ja heu trobat un forat de món on poder fer-ho!

divendres, de juliol 06, 2007

L'activa Fundació Pedrolo


Dia 8. El temps em permet anar només escrivint a batzegades. Fa pocs dies em vaig trobar un amic badaloní que ara viu amb un peu a Tàrrega i que, curiosament, s'ha embolicat a treballar per fer créixer la Fundació Pedrolo. Coincidíem amb aquest company que la figura de Manuel de Pedrolo no ha obtingut en l'àmbit nacional el reconeixement que li pertoca com el gran escriptor de ciència-ficció en català que va ser. M'explicava que des de la Fundació intenten impulsar al màxim el coneixement de l'obra de l'escriptor i que els seus esforços se centren, actualment, en l'àmbit que els és més pròxim, el de la Segarra. La Fundació ofereix a les persones que s'hi apropen la possibilitat d'acreditar-se com a Amics de la Fundació i col·laborar així en els projectes que impulsa aquesta organització. Tant de bo trobin prou suport per enxamplar fronteres i divulgar l'obra d'aquest mestre de la prosa catalana de Salses a Guardamar.

dimarts, de juny 26, 2007

Biblioteca de ciència-ficció

Dia 7. Sota el nom de Biblioteca del Kraken, trobem a la xarxa una web que ens ofereix recensions d'alguns dels principals llibres de ciència-ficció que s'editen en el nostres país. La majoria són traduccions de publicacions d'altres idiomes. La web, activa des de l'any 2003, també informa de les diverses novetats en el mercat en llengua castellana. Les publicacions estan subdivides en gèneres (ciberpunk, tecnologia, space-opera i altres) per localitzar millor el que volem buscar. Un cop més aquesta web serveix per constatar l'inexplicable dèficit de literatura de gènere escrita en llengua catalana.

dilluns, de juny 25, 2007

Dos anys de Mecanoscrit


Dia 6. Llegeixo a Racó català que la web Mecanòscrit celebra el seu segon aniversari a la xarxa. Mecanòscrit.cat ofereix als seus usuaris enllaços P2P per tal de compartir pel·lícules i sèries mítiques de la ciència-ficció que han estat doblades al català!!! Faig un vol per aquesta comunitat virtual i m'hi inscric. Hi ha força material i de bona qualitat; la majoria introbable al mercat en la nostra llengua. Hi ha des dels clàssics (Alien) fins a pel·lícules més recents (AeonFlux) però el més interessant és l'apartat dedicat a les grans sèries de ciència-ficció. Per fi trobo en algun lloc episodis de la genial La dimensió desconeguda de Rod Serling, al costat d'episodis de Babylon 5, Stargate, Star Trekk o Invasió. Un lloc web molt recomanable per tots aquells que voleu consumir cinema i televisió en català de ciència-ficció. No us el perdeu. Felicitats Mecanoscrit!!!

dissabte, de juny 23, 2007

Descobrir la cultura abúrica



Dia 5. L'historietista badaloní Miquel Rof és una d'aquestes persones inquietes que sempre cerca noves expressions i històries. Remenant remenant ha trobat els orígens d'una cultura que ens ha passat totalment desapercebuda, la cultura abúrica, però que sembla ser molt coneguda fora d'aquí. En Miquel, està donant sortida a aquest coneixement recuperat del túnel del temps mitjançant la publicació digital l'Etapa Groga, de lliure circulació.
Ja fa cap a mig any que en Miquel Rof va començar la distribució a la xarxa mitjançant correu electrònic de la publicació l'Etapa Groga que aquest mes arribarà al número 8. No va ser fins al tercer número que l'historietista i agitador cultural ens va descobrir què és l'aburitat; allò que ell defineix com "una ciència especulativa ideada al segle XVIII per Herve Budeau a partir de textos de Badí d'Orgaló (s.XVI), i que té com a objectiu descriure l'univers" [sic]. L'aburitat treballa sobre la hipòtesi que l'univers existeix "gràcies a un principi estàtic (oblícula) que interacciona amb un o diversos principis actius (omniúcules)" [sic]. L'univers transcendeix l'home i la tecnologia, segons aquesta ciència, cosa que ens porta a la conclusió que l'univers en si mateix funciona de manera autònoma, i que l'home en la seva infinitesimalitat no pot modificar res d'allò que l'univers és o fa. Podríem pensar que aquest concepte, conegut com a Densitat Abúrica, no té cap influència sobre nosaltres, però la gràcia del que va descobrir Budeau i que ens recupera Rof és que la transcendència de l'univers és de tals dimensions que no podem escapar a la seva influència, que es manifesta en diversos paràmetres de la nostra vida.
És una història apassionant, aquesta de l'Aburitat, que podeu anar descobrint per vosaltres mateixos si decidiu subscriure-us gratuïtament a la publicació digital (demaneu-la a etapagroga@ya.com) editada amb rigorositat científica i estilística, dins dels paràmetres que regeixen tot allò que ens sembla real però que en el fons és fruit de la ment humana, un concepte fonamental per entendre l'Aburitat. Una reflexió que, d'altra banda, ara us pot semblar críptica però que hauríem de fer més sovint sobre el nostre entorn, on moltes vegades res és el que sembla inexactament.
Heu de saber que, a més, Rof ha posat en marxa recentment "El Noticiari Abúric", que vol ser un full informatiu al voltant de L'Etapa Groga. No tindrà una periodicitat concreta i la seva extensió sempre serà d'una pàgina. D'aquesta manera els lectors de l'Etapa Groga sempre seran els primers en assabentar-se de qualsevol notícia abúrica que es doni arreu del món. El Noticiari el podeu demanar a la mateixa adreça electrònica.


Foto: reproducció de la portada del 3er número de l'Etapa Groga. No us puc incloure el números en PDF perquè excedeixen el "pes informàtic" que pot suportar el bloc. Les haureu de demanar a l'adreça que us he indicat unes línies més amunt.

divendres, de juny 22, 2007

25 anys de Blade Runner a Sitges


Dia 4. Llegeixo a Cultura 21.cat que la 40ena edició del Festival Internacional de Cinema de Sitges comemmorarà el 25è aniversari d'un clàssic de la ciència-ficció Blade Runner, la pel·lícula protagonitzada per un jove Harrison Ford i diriga per Ridley Scott. El film, estrenat el 1982 i basat en una novel·la de Philip K. Dick (autor de ¿Sueñan los androides con ovejas eléctricas?, 1968) va marcar tota una generació i va impulsar el naixement d'una nova tendència: el ciberpunk. Blade Runner fugia de l'ensucrament de les sagues galàctiques a l'estil de Star Wars i ens situava en un futur tortuós d'homes i màquines, enginyeria genètica i ciutats que s'havien convertit en paratges on no es podia viure. Una estètica que més endavant van recollir altres pel·lícules que bevien d'aquesta font.

A la xarxa trobareu un munt de sites com aquest sobre el film i si voleu més informació també podeu anar a la sempre enriquidora Viquipèdia.


dijous, de juny 21, 2007

El 2084, segons Paper de Vidre

Dia 3. Porto molt sense escriure en la meva bitàcola. Faig propòsit d'esmena. La mar es tranquil·la i em permet recuperar temps perdut. La màquina funciona. Començo a explorar aquest gran món desconegut de la ciència-ficció en català. He fet una troballa. És la publicació coral Paper de vidre, que ha dedicat el seu darrer número al futur. Ha proposat als seus col·laboradors, gent que escriu en línia, que faci un exercici de futurologia. El tema: el 2084. Un homenatge a George Orwell. La portada és un còmic de Luis Mata. L'inventor Pep Torres parla d'aquest futur que ha estat dissenyat «pel nostre bé». Dins, 54 planes d'històries que us podeu descarregar en PDF. Una bona entrevista a Josep Maria Espinàs un escriptor que sintentitza passat i present en el futur, fent bona la dita que el present és el passat del futur.