divendres, de novembre 16, 2007

Recerca científica i ficció a Terrassa


Dia 22. Recullo en format de post un comentari que he rebut al meu darrer apunt a la bitàcola. M'informen que aquest diumenge dia 18, a les dotze del migdia, a la seu del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (Rambla Egara, 270. Terrassa) els investigadors en física Jordi José i Manuel Moreno, especialistes en temes de ciència ficció, impartiran una conferència per explicar les relacions que s’estableixen entre la ciència produïda als grans centres de recerca, com el CERN, i la ciència ficció o la literatura fantàstica. Aquesta xerrada s'inclou en el marc de la programació d'actes del cicle "El mNACTEC aparador del CERN", dins de la Setmana de la Ciència 2007. El CERN és la Organització Europea per la Investigació Nuclear i està ubicada a Suïssa, en una ciutat pròxima a França. El CERN, fundat el 1954 per 12 països europeus -l'Estat espanyol s'hi va incorporar més tard-, és el major laboratori d'investigació en física de particules de tot el món.

Els autors de la conferència passaran revista a les pors irracionals derivades de la recerca científica. L’acte arrencarà amb les "monster movies" dels anys 50 i desembocarà en el risc de generar microforats negres al laboratori.

A la una, al mateix Museu, s'ha organitzat un taller familiar que combina l’experimentació amb la tecnologia actual. Inclou una visita virtual a les Salines de Gerri de la Sal i l’obtenció de la sal a partir del reflector Scheffler de La terrassa del Sol i una degustació d’un petit tast solar.