divendres, d’octubre 26, 2007

Ciència-ficció musicada


Dia 20. El Teatre Zorrilla de Badalona ha programat pel 9 de novembre a les nou del vespre una insòlita sessió de ciència-ficció musicada. El badaloní Ismael Dueñas presentarà al teatre municipal -conegut a la ciutat com "la bombonera" per les seves dimensions- un espectacle audiovisual basat en el film de Fritz Lang Metròpolis (1927) considerat el primer film de ciència-ficcio de la història del cinema. Dueñas ha composat la música del muntatge, a més de ser-ne el director i el pianista. En escena, tocant en directe a peu de pantalla, l'acompanyaran alguns dels millors músics del panorama jazz català del moment: el també badaloní David Xirgu a la bateria, Giulia Valle al contrabaix i Laia Cagigal a la veu i l'electrònica. L'espectacle que il·lustra la visió futurista de com serien les grans ciutats segons el genial director alemany combinarà la improvisació amb escenes de la pel·lícula. El preu de les entrades és de 14 euros i si no vaig errat es poden comprar per Servicaixa.

dimecres, d’octubre 24, 2007

Robòtica a Girona


Dia 19. La Universitat de Girona i la Casa de la Cultura de la Diputació de Girona clouen demà dijous, 25 d'octubre, a les vuit del vespre un cicle de conferències de divulgació científica sobre la Intel·ligència artificial i la robòtica que té lloc a les instal·lacions de la Casa de la Cultura (Plaça de l'Hospital, 6 de Girona). El cicle ha constat de quatre conferències quinzenals d'entrada lliure que es van encetar el 27 de setembre. La conferència de demà està dedicada a un món, el dels robots, que té una llarga tradició en el món de la ciència-ficció, i es titula «Robots humanoides: un camí llarg i tortuós». Carlos Balaguer serà l'encarregat d'explicar com la robòtica humanoide va néixer en els anys 70 del segle XX de la mà de diverses universitats japoneses, però va obtenir l'impuls necessari en els 80 amb la irrupció de capital privat. El Japó es va convertir, així, en líder mundial dels robots humanoides, posició que continua ostentant avui. El desenvolupament definitiu va ser possible gràcies al programa governamental HRP (Humanoid Robot Program). Balaguer és Catedràtic d'Enginyeria de Sistemes i Automàtica de la Universitat Carlos III de Madrid i coordina el grup RoboticsLab i és coordinador de la Xarxa Nacional de Robòtica.

dijous, d’octubre 11, 2007

Més sobre la trobada de Vilanova

Dia 18. Avui El Punt publica a la secció de Punt de Vista de les edicions de les comarques de Barcelona un article curt de Pere Agramunt sobre la Trobada de ciència-ficció que va tenir lloc a Vilanova i la Geltrú organitzada pel Foment Vilanoví. És una de les poques referències que he pogut trobar a la premsa d'aquesta trobada.

dimarts, d’octubre 09, 2007

Vilanova i la Geltrú, capital de la ciència-ficció


Dia 17. Amb retard, coses de la vida i de la feina, us explico que aquest dissabte va tenir lloc a Vilanova i la Geltrú la segona trobada de ciència-ficció en llengua catalana. La primera es va fer justament fa deu anys i va servir perquè es formés la Societat Catalana de Ciència-ficció i fantasia. La diada, organitzada pel Foment Vilanoví, va servir per revisar com ha canviat el panorama de la ciència-ficció en català al país en aquests deu anys. A hores d'ara no us puc pas dir quines van ser les conclusions, però dubto que fossin massa alentadores, si tenim en compte l'escassedat d'obra publicada i, sobretot, l'inexistència de material audiovisual, imprescindible en aquest segle. L'encontre va servir per retre homenatge als escriptors, pocs, que fan ciència-ficció en català i també va servir a la junta de l'associació per avançar que esgoten mandat i que toca renovar els càrrecs. Miraré de saber-ne més coses i poder explicar com va anar tot plegat. Si algú pot aportar alguna informació que no dubti en deixar-la a la secció de comentaris.